Om SPOR
- I Sverige finns redan 90 nationella kvalitetsregister i drift. Registren har bidragit till ett annat tankesätt inom hälso- och sjukvården. Det har blivit mer självklart att vårdgivaren måste ta reda på sina egna resultat. Med resultat menas inte antal operationer utan antal patienter som har fått önskat resultat av ingreppet, och är nöjd med vården, vilket är en fundamental skillnad. Mortaliteten har på många håll halverats efter att öppna jämförelser via registret införts. Det är också visat att sjukvård som täcks av kvalitetsregister beräknas ha 1,5 % lägre kostnadsutveckling per år än motsvarande sjukvård utan register. En stor del av denna kostnadsminskning hämtas hem av deltagande kliniker (1).
Operationsprocesser är ofta komplicerade med krav på väl fungerande samverkan mellan olika vårdgivare, olika enheter inom sjukhus och olika personalkategorier. De är ofta gränssättande för vårdkedjor, innehåller en stor del akut verksamhet, är mycket kostnadsdrivande, svårplanerade, orsakar vårdköer och är en dominerande orsak till vårdskador. Verksamheten omfattar i Sverige 65 operationer per 1000 invånare/år, dvs. ca 600 000 ingrepp årligen (2). Ungefär 60% av alla vårdskador i Sverige kan relateras till kirurgisk vård (3).
I Sverige saknas för närvarande ett övergripande nationellt perioperativt register. Befintliga ”diagnos- eller ingreppsregister” kan inte ge en integrerad bild av hur operationsresurser utnyttjas och inverkar på patientutfall. Efter diskussioner inom projektgruppen samt SFAI har därför det tidigare initiativet till anestesiregister (SAR) ändrat inriktning till att omfatta hela den perioperativa vårdprocessen, SPOR. Syftet med SPOR är att med hjälp av integration med befintliga operationsplaneringssystem snabbt nå en bred nationell täckning och erbjuda ett verktyg för lokal kvalitetsutveckling av operationsprocessen i vid bemärkelse. Viktiga delar i arbetet är därmed samverkan med anestesi- och operationssjuksköterskor och opererande specialiteter.
Efter att Uppsala Kliniska forskningscentrum (UCR) genomfört en ingående förstudie av projektets förutsättningar har SPOR tecknat avtal med UCR för att utveckla SPOR som en integrationslösning. Huvudkomponenter i arbetet är att definiera operationsprocessen, bygga på specialistföreningens tidigare kod- och klassificeringsarbete och samverka med nationell termförteckning. Projektets inriktning har fått ett mycket brett och starkt stöd från landets verksamhetschefer inom anestesi vid SFAI:s senaste VC-möten.
1. Boston Consulting Group “Value guided health care as a platform for industrial development in Sweden
– feasibility study”, aug 2009. http://ebookbrowse.com/bcg-eqs-healthcare-pdf-d74498904
2. NYSAM – ”Nyckeltal för samverkan inom hälso –och sjukvården. Rapporter 2010”, www.nysam.org
3. Soop M, Fryksmark U, Köster M, Haglund B. “The incidence of adverse events in Swedish hospitals: a retrospective medical record review study.” Int J Qual Health Care. 2009 Aug;21(4):285-91. Epub 2009 Jun 25. PMID:
19556405
Senast uppdaterad onsdag, 25 juli 2012 08:40